Geenid ja kehakaal, parim kaalulangetustempo ning rasvarakkude kaitsetoime




Toitumisharjumused võivad päästa vähist
Allikas: Postimees Tervis

Värske uuring näitas, et süües taimset toitu ja vähendades alkoholi tarbimist võib alaneda rasvumisega seotud kasvajate tekkimise risk.

New Yorgi ülikooli uurijad ütlesid, et liigset keharasva seostati kolmandikuga kasvajatest, kirjutas newsmaxhealth.com. Uurijad tõid rasvumisega seotud kasvajate näidetena välja seedetrakti, suguelundite, kuseteede, vere, luu, põrna ja kilpnäärmega seotud kasvajad. Teadlased uurisid, kas ühenduste World Cancer Research Fund ja American Institute for Cancer Research soovitused alandavad kindlate vähivormide tekkimise riski. Uuring hõlmas 3000 ameeriklase toitumisandmeid 1991. kui 2008. aastani. Osalejatel diagnoositi 480 rasvumisega seotud vähki.

Loe edasi siit.


Parim kaalulangetustempo on umbes kaks kilogrammi kuus

Allikas: Postimees Tervis

Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste osakonna eksperdi Tagli Pitsi sõnul peaks kaalu langetamine toimuma aeglases tempos – parim tempo on umbes kaks kilogrammi kuus, maksimaalselt neli.

Kaalu alandamiseks ei saa ette anda toitumiskava, mida tihti tehakse, vaid inimene peab ise endale selgeks tegema toitumise põhitõed ning neid siis järk-järgult oma eluviisi sisse viima, kirjutab ta Meditsiiniuudistes. Üldjuhul on kaalu alandamise aluseks reegel – kuluta rohkem kui toiduga omastad, kuid samas ei tohi unustada, et oluline on kogu toitumine tervikuna, mitte ainult kilokalorite lugemine. Tihtipeale saab see hoopis takistuseks.

Pitsi soovitab alustada väikestest muudatustest ja järk-järgult. Näiteks ei pea panema leivale võid-margariini, selle asemel sobib toorjuust või hoopis paar tomati-kurgiviilu. Rasvu ei pea kartma, kuid tuleb vaadata, millistest allikatest need tulevad. Eelistama peaks kalarasvu, pähkleid-seemneid-mandleid. See omakorda tähendab, et liha- ja piimatoodete puhul tasuks valida väiksema rasvasusega tooteid – näiteks asendada võimaluse hapukoor maitsestamata jogurti või vahukoor piimaga.
Lihatoodetes leiduvad rasvad on tihtipeale silmale nähtamatud ehk nn peidetud rasvad. Üldjuhul on tegemist ka küllastunud rasvhapetega, mille saamist peaks vähendama. Seega tuleks kõikvõimalike pooltoodete asemel valida maitsestamata lahja (linnu)liha.

Janu korral tasub alati eelistada vett. Karastusjooke ja alkoholi tarvitage võimalikult harva. Esimeses leidub palju suhkrut. Alkohol aga annab märkimisväärselt lisaenergiat, mida kaalulangetajal kindlasti vaja ei lähe (1 gramm puhast alkoholi annab 7 kcal).

Loe edasi siit.


Uus dieedipill paneb keha rasva põletama

Allikas: Postimees Tervis
USA teadlaste sõnul võib uuest dieedipillist olla abi neil, kes ei suuda tervislikult toitudes ja regulaarselt treenides ikkagi kaalust alla võtta – nimelt paneb see keha kavala triki abil rasva põletama ning on seejuures potentsiaalselt efektiivsem ja ohutum kui teised kasutusel olevad variandid.

Salk instituudi geenilabori juht Ronald Evens ütles Medical News Today’le, et feksaramiini nimeline dieedipill käitub nagu kujuteldav toit. Nimelt saadab ta ajju samasuguse signaali nagu siis, kui inimene sööb palju ja keha on seetõttu sunnitud energia talletamiseks ruumi tegema. Kuid tegelikult ei kaasne selle pilliga ei kaloreid ega muutusi söögiisus.

Kui pilli testiti rasvunud hiirte peal, selgus, et feksaramiin toob kaasa rasvamassi vähenemise, aitab ennetada kaalutõusu, hoida kontrolli all vererõhku ning alandada kolesteeroli- ja põletikutaset. Feksaramiini sihtmärgiks on FXR-retseptor – toidu seedimises, rasva ja suhkru ladestamises ning sapi eritamises osalev valk.

Teadlased selgitasid, et kui me hakkame sööma, siis FXR aktiveerub. Varasemad Evansi  meeskonna uuringud on näidanud, et FXR mõjutab muu hulgas ka vere suhkrutaset ja käivitab rasvapõletusprotsessi.

Mõned olemasolevad dieedipillid aktiveerivad terve rea FXRi kontrollitavaid radu, mis seotud nii soolestiku, maksa, neerude kui ka neerupealistega. Feksaramiin seevastu aktiveerib vaid soolestikuga seotud raja. Suu kaudu manustades imendub ravim vaid soolestikku ega sisene vereringesse, mis tähendab, et suure tõenäosusega ei põhjusta ta kõrvaltoimeid, mida seostatakse teiste kasutusel olevate dieedipillidega – kõrget vererõhku, unetust või segi südamehaigusi.

Loe edasi siit.


Rasvarakkude üllatav kaitsetoime

Allikas: Postimees Tervis

Adipotsüüdid ehk rasvarakud on olulised keha energiatasakaalu hoidmisel, kuid California-San Diego ülikooli teadlaste uue uuringu kohaselt võivad nahaalused rasvarakkud nahka ka nakkuste eest kaitsta.

California-San Diego ülikooli meditsiinikooli dermatoloogiaprofessor dr. Richard Gallo ja tema kolleegid näitasid oma uuringu raames, et adipotsüüdid tootavad mikroobidevastase toimega peptiide, mis hoiavad patogeene eemal, kirjutab Medical News Today.

Ajakirjas Science avaldatud uuringu tarbeks katsetasid teadlased hiirte peal Staphylococcus aureus bakterit, mis põhjustab inimestel naha ja pehmete kudede nakkusi. Teadlased valisid just selle bakteriliigi seetõttu, et varasemad uuringud olid tuvastanud selle esinemise naha rasvkihis. Nii tahtsid nad näha, kas see rasv aitab ennetada nahanakkusi.

Juba mõne tunni jooksul pärast seda, kui katsehiired puutusid kokku S. aureuse bakteriga, täheldasid teadlased märkimisväärset adipotsüütide hulga ja suuruse kasvu  infetseerunud piirkonnas. Kõige üllatavamaks leiuks osutus samas see, et adipotsüüdid tootsid suurel hulgal mikroobidevastast peptiididi (AMP), mis on osaks immuunsüsteemi vastusreaktsioonist bakterite, viiruste ja teiste potentsiaalselt kahjulike pisikute hävitamiseks.

Dr. Gallo selgitas, et varem arvati, et kui nahk on saanud kahjustada, jääb organismi kaitsmine veremürgituse ehk sepsise eest puhtalt valgete vereliblede ülesandeks. Kuid nende rakkude kaasamine võtab tema sõnul aega ning nüüd on teada, et esmane kaitse tuleb hoopis rasva tüvirakkudelt. Varem ei olnud Gallo sõnul teada, et adipotsüüdid suudavad toota mikroobidevastaseid aineid.

Loe edasi siit.


Kas geenid määravad täielikult sinu kehakaalu?

Allikas: Postimees Tervis

Kui sinu vanemad on ülekaalulised, on nende kehakuju ja -kaaluga seotud geenid ilmselt viimane asi, mida sa endale soovid. Kui suur osa on siin tegelikult geneetikal ning mida saad selle vastu teha?

Geenide mõju kehakaalule on kuum teema, mis tekitab palju vastakaid arvamusi. Kindel on see, et teatud määral mängivad geenid inimese kehakaalus kindlasti rolli. Näiteks identsetel kaksikutel, kellel on 100 protsendi ulatuses samad geenid, on suurema tõenäosusega sama kehamassiindeks kui kahemunakaksikutel, kes jagavad samu geene vaid umbes 50 protsendi ulatuses, kirjutab Womenshealthmag.com.

Duke’i ülikooli sotsiaalteaduste uurimisinstituudi dotsent Dan Belsky märkis, et uuringute järgi tuleneb üle poole rahvastiku kehamassiindeksi erinevustest individuaalsetest geneetilistest erinevustest. Ent DNA ei tähenda kivisse raiutud saatust. Belsky tõi välja, et kuigi rasvunud inimeste osakaal on märkimisväärselt tõusnud (11,6 protsendilt 1990. aastal 29,4 protsendini 2014. aastal), ei ole genoomid samal ajal muutunud. See tähendab, et muutus on tingitud välistest teguritest, mitte DNAst.

Ajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuringust selgus, et eelsoodumust rasvumisele saab treenimise abil tervelt 40 protsendi võrra vähendada. Ning kui sul on raskusi kaalust allavõtmisega ja sa kipud selles süüdistama oma geene, siis spetsialistid soovitavad oma treeningkava kriitilise pilguga üle vaadata – sageli hindavad inimesed oma füüsilist aktiivsust kõvasti üle.

Ole enda vastu aus – kas sa teed trenni vähemalt 150 kuni 300 minutit nädalas? Oluline on ka see, et kui teha pidevalt sama trenni ja anda kehale samasugune koormus, harjub ta sellega ära ning soovitud mõju ainevahetusele enam ei teki. See tähendab, et treeningutesse tuleb tuua vaheldust ja suurendada ka koormust.

Loe edasi siit.

Pilt: khancoaching.com

No comments:

Post a Comment