Tuleme gluteenitalumatusega toime


Gluteenitalumatuse all kannatajad ei või süüa tavalist singivõileiba ega lubada endale kohvi kõrvale magusat saiakest.
Gluteenivaba dieedi järgimine on tähtis inimestele, kellel on diagnoositud tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia. Tsöliaakiahaigetel kahjustavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud toidud peensoole limaskesta. Neis neljas teraviljas leidub teatud tüüpi valke, mis hävitavad haiguse käes kannatajate peensoole hattusid. Peensoole hatud on umbes 1 mm kõrgused kinda sõrme osa meenutavad limastkesta jätked. Haiguslugu võib jõuda nii kaugele, et hatud on täielikult kadunud ja tekkinud on atroofia. Hatud mängivad organismis väga tähtsat rolli, sest nende kaudu imenduvad kõik tähtsad toitained. Peensooles omastatakse muuhulgas ka vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente. Tavapärased sümptomid nagu pidev kõhulahtisus ja kõhnumine viitavadki toitainete kaole organismis. Tsöliaakiasse haigestunud inimestel on selleks pärilik eelsoodumus. Mõned uuringud näitavad, et gluteenitalumatust esineb vähemalt ühel 133-st inimesest Euroopa riikides. Lisaks tsöliaakiale võib gluteen põhjustada allergiat, mis otseselt soolestikku ei kahjusta. Teadlased usuvad, et ühel osal patsientidest polegi võimalik kroonilist haigust kinnitada. Vaatamata sellele võivad nad kaevata kergemate vaevuste üle, mis tulenevad ülitundlikkusest gluteeni vastu.

Gluteen on raskestiseeditav valk, mida sisaldavad nisu, oder ja rukis. Samuti võib gluteeni sisaldada kaer, kuid teadlased on selle teravilja suhtes eri arvamustel. Igal juhul tasub gluteenitalumatul seda vältida. Tsöliaakia raviplaan kujutab endast gluteenivaba dieeti ning selle esimesi tulemusi võib märgata juba pärast esimest nädalat. Kogu peensool paraneb 3-6 kuu vältel, kuid see ei tähenda, et seejärel võiks taaskord gluteeni sisaldavaid tooteid tarbida. Organismi seisukohast on tähtis terve elu järgida gluteenivaba toitumiskava, et ära hoida tõsisemaid terviseprobleeme, mis püsivate seedetrakti kahjustustega kaasnevad.

Gluteenitalumatud peavad tihti uurima paljude toiduainete ja roogade tausta, sest gluteen võib peituda üsna ootamatutes kohtades. Sojakaste võib esmaspilgul tunduda ohutu valikuna, kuna soja ei sisalda gluteeni. Küll aga võib odavamatesse kastmetesse raha kokkuhoiu eesmärgil lisatud olla nisu ning see ei pruugi pakendil märgitud olla. Seepärast on targem sojakastet mitte tarbida, kui selle kvaliteedis ei saa täielikult kindel olla. Enamik jäätiseid ei sisalda gluteeni, aga tähelepanelik tuleb olla toodete puhul, millesse on juurde pandud ohtralt lisandeid. Kindlasti võib gluteeni leiduda küpsisetükikestega jäätises. Kõige kindlam valik on õppida selgeks kodune jäätisetegu. Sarnaselt kreemjatele suppidele võib enamik kastmetest sisaldada nisujahu. Restoranides lisatakse kastmetele tihti suuremal hulgal jahu, et odavama raha eest suuremat kogust valmis vaaritada. Kodustes kastmetes saab asendada nisujahu maisijahuga, mis maitset vaid vaevumärgatavalt muudab. Gluteenisisaldusega võivad üllatada mõned tabletid ja see ei pruugi isegi pakendil märgitud olla. Ravimitööstus kasutab vahel teraviljasaaduseid tablettide sidusainena. Gluteenivalgud peidavad end vorstides, pihvides ja vahel isegi kartulikrõpsudes. Kahtluse korral võib alati võtta ühendust tootjaga, et saada kinnitust gluteeni sisalduse kohta.

Ameerikas on leidnud gluteenivaba elustiil järgijaid ka nende hulgas, kellel tsöliaakiat pole diagnoositud. Leidub gluteenivastaseid, kes tunnevad end paremini seetõttu, et söövad dieedi tulemusel vähem kiirtoite ja valmisprodukte. Suur osa kiiresti valmivatest toitudest sisaldavad lisaks gluteenile liigseid kaloreid ja küllastunud rasvu. Loomulikult muutub enesetunne paremaks, kui seniste kaloripommide asemel tarbitakse vitamiinirikkaid puu- ja juurvilju.

Gluteenivaba toitumiskava järgijatele on välja mõeldud retsepte, et elu magusamaks teha!

Mandliküpsised šokolaaditükkidega

470 g mandlijahu
200 ml viinamarjaseemneõli
200 ml agaavinektarit
25 ml vanilliessentsi
140 g tumeda šokolaadi tükikesi
80 g tükeldatud mandleid
1 tl  küpsetuspulbrit
½ tl soola

Sega suures kausis mandlijahu, sool ja küpsetuspulber. Väiksemas kausis kombineeri viinamarjaseemne õli, agaavinektar ja vanilliessents. Vala saadud vedeliku jahusegusse ja liiguta ringi kuni täieliku segunemiseni. Seejärel lisa taignasse šokolaaditükid ja tükeldatud mandlid. Aseta ühe supilusikatäie haaval taigent küpsetuspaberile ja suru see peopesaga laiaks. Küpseta 7-10 minutit 180 kraadi juures kuni küpsised on kergelt kuldseks muutunud. Lase valminud küpsistel panni peal 20 minutit jahtuda.

Lubatud ja keelatud toiduained

Teravili
Lubatud: Mais, tatar, hirss, soja, riis
Keelatud: Nisu-, rukki-, odra- ja kaerajahust tooted, nisujahust pasta, küpsised, tordid, müslid, manna

Piimatooted
Lubatud: Keefir, juust, kohupiim, jogurt, hapu- ja rõõskkoor
Mittesoovitatav: Täispiim

Aedviljad
Lubatud: Kartul, porgand peet, värske kapsas, lillkapsas, kurk, tomat, paprikas, kõrvits, põlduba, porru, mugulsibul
Keelatud: Aedviljakonservid, kaalikas, hapukapsas

Liha
Lubatud: Kanaliha, sealiha, veiseliha, kala, keel, maks, kanamunad
Keelatud: Keeduvorstid ja –singid, viinerid, sardellid, suitsuvorstid, verivorst, pelmeenid

Puuviljad ja marjad
Lubatud: Kõik värsked puuviljad ja marjad
Mittesoovitatav: Apelsin, mandariin

Rasvad
Soovitatav: Või, oliiviõli
Mittesoovitatav: Margariin
Keelatud: Majonees

Magusained
Lubatud: Suhkur, mesi
Mittesoovitatav: Aspartaam
Keelatud: Teraviljasisaldusega maiustused

Joogid
Lubatud: Mahlajoogid, taimetee, mineraalvesi
Mittesoovitatav: Gaseeritud joogid, oakohv, kakao
Keelatud: Viljakohv, kali, õlu

Maitseained ja lisandid
Lubatud: Kõik maitsetaimed ja ürdid
Mittesoovitatav: Tomatipasta, ketšup
Keelatud: Teravilja sisaldusega maitsesegud ja salatikastmed

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Pilt: melindahilsonnneely.com