Igati tarvilik till

Till on asendamatu maitsetaim, mida on kõigil võimalik oma aeda kasvama panna. Kui ise kasvatamise võimalus puudub, saab värsket tilli osta turult terve suve ja varasügise jooksul.

Till on algselt pärit Lõuna-Venemaalt, Lääne-Aafrikast ja Vahemere-äärsetest piirkondadest, kuid tänapäeval kasvatatakse seda taime kõikides talle kliima poolest soodsates piirkondades üle terve maailma. Seemned on tugevama ja rikkama maitsega kui lehed ning enamasti seostatakse neid Skandinaavia ja Saksamaa köögiga. Tilliga võib maitsestada kõiki toite oma äranägemise järgi. Seda lisatakse salatite, suppide, pajaroogade ja isegi mõningate dessertide sisse. Muidugi sobib tilli kasutada nii toitude garneerimiseks kui ka smuutidele roheka tooni andmiseks. Värskendava dipikastme tegemiseks võib maitsestamata jogurti segada kokku hakitud tillist ja kuubikuteks viilutatud kurgist valmistatud salatiga.

Tillis peituvad eeterlikud õlid, mis on inimese tervise seisukohast tähtsad mitmel põhjusel. Esmalt stimuleerivad need seedetegevust, sest soodustavad nii sapivedeliku kui ka maomahlade eritumist. Teiseks õlide kasuteguriks on nende omadus aktiveerida teatud hormoone ja ensüüme tootma eritisi, millel on inimesele rahustav mõju. See aitab uuringute põhjal unetuse vastu. Till kiirendab urineerimise tihedust, mis omakorda aitab kehast edukamalt mürkaineid välja viia. Lisaks annab maitsetaim abi kõhugaaside, krampide ja energiapuuduse korral. Tilli seemned ja lehed on kasulikud suuvärskendajad ning samas aitavad edendada suuhügieeni oma desinfitseerivate omaduste tõttu. Ka saab inimene taimest hea annuse C-vitamiini, rauda, mangaani ja kaltsiumit.

Kui vähegi võimalik, siis vali värsket tilli kuivatatud toote asemel, sest maitseomadused on värskel taimel kõige täiuslikumad. Ostmisel ei tohiks end lasta heidutada veidi närbunud lehtedest, kuna nad vajuvadki longu lühikese aja jooksul peale korjamist.

Bulgaaria köögiviljarullid tilliga

Bulgaaria köögiviljarullidele annab väga hea maigu till, millega selle retsepti juures ei peaks koonerdama.

Vaja läheb:

3 baklažaani

1 tomat

1 porgand

100g juustu

100g majoneesi

4 küüslaugu küünt

1 suur kimp tilli

Kuidas teha:

Lõika baklažaanid pikkupidi viiludeks, maitsesta mõõdukalt pipra ja soolaga ning prae mõlemad pooled kuldpruuniks. Tükelda tomat, riivi porgand ja hauta segatuna taimeõlis umbes 6 minutit. Oota, kuni segu on jahtunud, seejärel lisa sellele riivituna küüslauku ja juustu. Lisa saadud täidisele majoneesi. Pane täidis baklažaani viiludele ja keera need ilusateks rullideks. Kõige lõpuks raputa saadud toit korralikult tilliga üle ja hoia 25 minutit külmkapis. Rullide koos püsimiseks võta appi võileivatikud või muud taolist.

Ilmunud ajakirjas Tervis Pluss. Foto: Indianrecipevideo.com

No comments:

Post a Comment